English (United Kingdom)Croatian(HR)
Škola demokracije PDF Print E-mail

Pod pokroviteljstvom Centra za međunarodne studije u Zagrebu, Centra za međunarodne odnose iz Banja Luke, te 'Zaklade Friedrich Ebert' u Banja Luci, u Hotelu Bosna, već tradicionalno je održana deveta 'Škola demokracije'. Školi su u razdoblju od 9. do 13. svibnja ove godine pristupili studenti sa sveučilišta iz Banja Luke, Podgorice, Tuzle, kao i studenti sveučilišta iz Zagreba. Polaznici škole imali su zadovoljstvo slušati predavanja kvalitetnih profesora, znanstvenika, stručnjaka i političara iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te priliku da razmjene mišljenja sa ostalim kolegama, polaznicima škole. 'Škola demokracije' je prije svega posvećena razumjevanju ideje demokracije i načinu na koji se ta ideja primjenjuje, dok je jedan od njenih glavnih ciljeva povezivanje mladih studenata iz cijele regije.

Nakon otvaranja škole, kada su se polaznicima riječima dobrodošlice obratili predsjednik Centra za međunardone studije u Zagrebu prof. dr. Radovan Vukadinović, predsjednik Centra za međunarodne odnose iz Banja Luke prof. dr. Miloš Šolaja, te predstavnica 'Zaklade Friedrich Ebert' za Bosnu i Hercegovinu mr. sc. Tanja Topić, održano je predstavljanje programa, te samih sudionika ovogodišnje 'Škole demokracije'. Odmah nakon uvodnog dijela, održana su tri izlaganja. Prof. dr. Radule Knežević, direktor Političke kulture Zagreb, održao je izlaganje na temu 'Politička kultura demokracije' , dok je dr. Enes Osmančević sa Filozofskog fakulteta u Tuzli govorio o specifičnosti javnosti u BiH, njenoj podijeljenosti po nacionalnom principu, neizgrađenosti i mogućnosti stvaranja nove – internet javnosti. Poslijednje izlaganje tog dana, na temu 'Demokratizacija nove Rusije', održala je prof. dr. Lidija Čehulić Vukadinović sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, u kojem je komparirala vladavinu ruskih predsjednika Borisa Jeljcina i Valdimira Putina. Prvi je dan zaključen zajedničkom večerom i druženjem u banjalučkom restoranu 'Studenac'.

Drugi dan održavanja 'Škole demokracije' otvoren je predavanjem prof. dr. Radovana Vukadinovića, predsjednika Centra za međunarodne studije u Zagrebu, u kojem je govorio o demokratizaciji američke vanjske politike za vrijeme vladavine sadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Baracka Obame. Nakon prof. dr. Vukadinovića svoje izlaganje su održali; saborska zastupnica SDP – a u Saboru Republike Hrvatske Gordana Sobol, koja je govorila o položaju i ulozi žena u politici, te prof. dr. Vlatko Cvrtila, sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu čija je tema izlaganja bila 'Geopolitičke promjene u zemljama zapadnog Balkana i procesi demokratizacije'. Posljednje izlaganje drugog dana, na temu 'Multietničnost u kontekstu Europske unije – prevencija etničkih sukoba', održao je prof. dr. Siniša Tatalović sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Treći dan škole tematski je bio vezan isključivo uz Bosnu i Hercegovinu. Tako je u skladu sa tematikom psiholog Srđan Puhalo u svom izlaganju govorio o etničkom, državnom i europskom identitetu građana Bosne i Hercegovine, dr. Mladen Mirosavljević o kulturi dijaloga u političkom i javnom diskursu u BiH, dok je o ekonomskim i socijalnim izazovima u BiH govorila ekonomistica Svetlana Cenić. O slobodi medija u Bosni i Hercegovini predavanje je održala direktorica Alternativne TV Banja Luka, Nataša Tešanović.

Dan je zaključen posjetom i razgovorom u generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Banja Luci.

Predzadnji dan održavanja 'Škole demokracije' započet je predavanjem prof. dr. Miloša Šolaje, sa Fakulteta političkih znanosti u Banja Luci, koji je govorio o regionalnoj suradnji na prostoru bivše Jugoslavije i demokratizaciji u svjetlu pristupanja Europskoj uniji. Nakon prof. dr. Šolaje, prezentaciju na temu 'Bosna i Hercegovina – fenomen zarobljene države' održao je Srđan Blagovčanin iz Transparency International – a BiH, dok je o političkom sustavu Bosne i Hercegovine govorio dr. Radomir Nešković, sa Fakulteta političkih znanosti u Banja Luci.

Dan je završen šetnjom kroz Banja Luku, te razgledavanjem banjalučkih znamenitosti sa novinarom i publicistom Slavkom Podgorelecom.

Peti i ujedno posljednji dan 'Škole demokracije', izlaganja su održali prof. dr. Mile Lasić, sa Sveučilišta u Mostaru i prof. dr. Ismet Sejfija sa Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu. Prof. dr. Lasić govorio je o kulturi sjećanja, odnosno o suočavanju sa prošlošću u zemljama bivše Jugoslavije, kao pretpostavci izgradnje demokratskog i odgovornog društva, dok je prof. dr. Sejfija održao predavanje o civilnom društvu u BiH, te o izazovima i kontroverzama u tranzicijskom kontekstu.

Deveta po redu 'Škola demokracije' završena je podjelom diploma polaznicima škole, te njihovom evaluacijom cijelog programa. Studenti su cijeli projekt ocijenili iznimno važnim, korisnim, zanimljivim, te su pozdravili nastavak održavanja 'Škole demokracije' i u budućnosti. Uz nova znanja i iskustva, polaznici ovogodišnje 'Škole demokracije' stekli su i brojna poznanstva, te prijateljstva koja će zasigurno trajati.

 

Rea Poljak