English (United Kingdom)Croatian(HR)
REGIONAL SECURITY AND COOPERATION IN SOUTH EAST EUROPE PDF Print E-mail

Od 20. do 26. lipnja 2011. godine u prostorijama i suorganizaciji Inter University Centra iz Dubrovnika održan je međunarodni znanstveni skup pod naslovom ''Regional Security and Cooperation in South East Europe.'' Glavni organizatori i najzaslužniji što se ovaj nekoliko desetljeća dug te svakogodišnji skup održao i ove godine su direktori tečaja: prof. dr. sc. Radovan Vukadinović sa Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Lee Kendall Metcaft sa Sveučilišta države Floride, SAD. Ove godine najbrojniji polaznici skupa su bili sa Sveučilišta države Floride dok su iz regije jugoistočne Europe bili nazočni predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.

Skup su zajednički otvorili direktori tečaja prof. dr. sc. Radovan Vukadinović i prof. dr. sc. Lee Kendall Metcaft, kojom prilikom je prof. dr. sc. Vukadinović održao izrazito inspirativno izlaganje ''SEE between Globalization and Marginalization'' o stanju, zbivanjima i problemima zemlja jugoistočne Europe na putu u euroatlantske integracije.

Na skupu se u otvorenom dijalogu raspravljalo o mnogih aktualnim događanjima diljem svijeta s posebnim naglaskom na teme vezane uz jugoistočnu Europu. Okvir unutar kojeg se raspravljalo o stanju u regiji postavljen je na način da se regija jugoistočne Europe polako približava euroatlantskim integracijama (EU i NATO), ali još uvijek postoje otvorena i nedovršena pitanja (Bosna i Hercegovina, Kosovo i Makedonija). Cilj skupa je bio da mladi znanstvenici i lideri iz regiji i SAD-a analiziraju i raspravljaju trenutna sigurnosna kretanja i izazove u jugoistočnoj Europi.

Tijekom prve radionice, prof. dr. sc. Lidija Čehulić-Vukadinović održala je vrlo nadahnuto izlaganje na temu ''SEE and Euroatlantic integrations (NATO, European Union)'', Nikoleta Tomović iz Crne Gore sa Sveučilišta Donja Gorica izlagala je na temu ''Montenegro on its way to Euroatlantic integrations'', dok je Martina Planinić Vuletić sa Sveučilišta u Mostaru izložila temu ''Bosnia and Herzegovina –what’s going on?'' Sva tri izlaganja su naišla na veliko zanimanje prisutnih. Drugu radionicu je otvorila prof. dr. sc. Lee Kendall Metcaft s temom ''The Obama Doctrine and American Foreign Policy Tradition'', a u nastavku su kolege sa Sveučilišta države Floride izlagali vlastita istraživanja multidisciplinarnih tema povezanih s zbivanjima u regiji jugoistočne Europe, i to: Sarah Layton ‘’Promoting Croatian Independence and Stability in Southeast Europe: USAID Implementation of American Foreign Policy’’, Victoria Varela ‘’USAID and Maternal Health in Kosovo’’ i Mike Kline ''The OSCE and the Roma & Sinti''.

U trećoj radionici svoja istraživanja su predstavili Brandon M. Stewart sa Sveučilišta države Floride i Robert Mikac djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Brandon M. Stewart izložio je istraživanje pod nazivom ’’The Limits of Agency: Theoretical Understandings of Albanian/Serbian Relations, NATO Integration, and the Kosovo Air Campaign’’, dok je Robert Mikac obradio dvije teme sa zajedničkom poveznicom u odnosu na terorizam ''Terrorism – A New Threat to SEE Security?'' i ''Afghanistan, Pakistan – what should be done?''

Vrlo uočljiv detalj skupa je bila visoka razina poznavanja zbivanja i trendova u regiji jugoistočne Europe od strane kolega iz Sjedinjenih Američkih Država. Dolaskom, svojim doprinos tijekom skupa te izrazitim interesom za jugoistočnu Europu, kolege iz SAD-a potvrdili su važnost zajedničke tradicije organizacije znanstvenih skupova u suradnji Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta države Floride. Kao i zajedničkog promišljanja izazova i održavanja euroatlantskih veza između kolega i suradnika s obje strane Atlantika. Na taj način potvrđen je velik kako interes tako i doprinos iz SAD-a prema zbivanjima u zemljama jugoistočne Europe koji je razvijen od političkog preko sigurnosnog pa do znanstvenog područja. Skupom su ove neizbrisive veze dodatno potvrđene. A za zemlje jugoistočne Europe, tijekom skupa prepoznato je i naglašeno, kako je regionalna suradnja najvažniji alat u procesu stabilizacije i približavanja EU-u i NATO-u.

Skup su zatvorili direktori tečaja uručivanjem certifikata o sudjelovanju svim učesnicima tečaja.

 

Robert Mikac