English (United Kingdom)Croatian(HR)
Održana promocija knjige „Politika europskih integracija“ PDF Ispis E-mail

U organizaciji Nakladne kuće Ljevak i Centra za međunarodne studije 17. siječnja održana je promocija knjige Politika europskih integracija prof.dr.sc. Radovana Vukadinovića i prof.dr.sc. Lidije Čehulić Vukadinović. U prepunoj dvorani Europskog doma novu knjigu iznimno produktivnog autorskog dvojca predstavili su direktor Centra na za međunarodne studije, dr.sc. Gordan Grlić- Radman, koji je znalački i elokventno moderirao događajem, predsjedavatelj Savjeta za vanjsku politiku i međunarodne odnose Predsjednika RH, Budimir Lončar, prof.dr.sc. Mladen Puškarić sa Hrvatskih Studija, Bruno Lopandić, glavni urednik Vjesnika te dr.sc. Petra Ljevak iz Nakladne kuće Ljevak.

Gospodin Lončar osim crtica iz biografije autorskog dvojca ponudio je odličnu recenziju predstavljene knjige, posebice istaknuvši njen značaj pred referendum te ulazak Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine. U nekoliko navrata akcentirao je ulogu autora prof.dr.sc. Radovana Vukadinovića u promicanju znanosti o međunarodnim odnosima te imidža hrvatskih znanstvenika u svijetu. Profesor Puškarić uspio je u desetak minuta nadahnutim govorom ponuditi, na dugogodišnjem istraživačkom iskustvu utemeljen, presjek procesa europskog integriranja, osvrnuvši se posebice na doprinos autora analizi političkog aspekta samog procesa te značaj koju će knjiga imati kao literatura za studentsku i širu populaciju.

Glavni urednik Vjesnika, Bruno Lopandić, publikaciji je pristupio s novinarskog aspekta s obzirom na dugogodišnje profesionalno praćenje nastojanja Hrvatske za euroatlantskim integriranjem, istaknuvši kako knjiga svojom aktualnošću te kronološkim pregledom pruža veliki broj objektivnih i korisnih informacija za predstavnike sedme sile. Na samom kraju promocije publici se obratila dr.sc. Petra Ljevak, naglasivši kako je knjiga dostupna diljem Hrvatske i pristupačna svakom građaninu koji pretendira saznati nešto više o procesu europskih integracija. Osim iznimnog znanstvenog doprinosa autorskog dvojca publiciranju o europskim i euroatlantskim integracijama na hrvatskom jeziku, potrebno je spomenuti i njihov angažman u okviru Centra za međunarodne studije i Atlantskog vijeća Hrvatske koji već deset godina objektivno informiraju građane Hrvatske o NATO-u i EU kroz publikacije, javne nastupe te organizaciju seminara i konferencija.

U tom smjeru direktor Centra, dr.sc. Gordan Grlić-Radman najavio je predstojeće aktivnosti - organizaciju regionalnih konferencija u ožujku i travnju te Međunarodne ljetne škole na otoku Šipanu. Istovremeno pozvao je sve zainteresirane da se pridruže znanstvenom i istraživačkom djelovanju Centra kroz publiciranje radova u časopisu Međunarodne studije te na web stranici. Promociji knjige prisustvovao je veliki broj studenata, znanstvenika, predstavnika sedme sile kao i gradonačelnik grada Zagreba, Milan Bandić, te izaslanik Predsjednika RH, prof.dr.sc. Dejan Jović.

 

CMS