English (United Kingdom)Croatian(HR)
Završen prvi seminar u okviru ljetne škole na Šipanu PDF Ispis E-mail

Međunarodna ljetna škola – Šipan 'Zapadni Balkan nakon Lisabonskog Summita' Centar za međunarodne studije u Zagrebu i Atlantsko vijeće Hrvatske već tradicionalno desetu godinu za redom organiziraju međunarodnu ljetnu školu na otoku Šipanu. Osnovni cilj škole je informiranje i pripremanje mladih lidera iz regije jugoistočne Europe i svijeta za budućnost koja dolazi, a posebno za bolje razumjevanje tokova euroatlantskih integracija. U suradnji s veleposlanstvom Kraljevine Danske u razdoblju od 13. – 18. lipnja 2011. godine održao se prvi od pet seminara zakazanih za ovu godinu, posvećen aktualnoj temi stanja na Zapadnom Balkanu nakon summita NATO – a u Lisabonu, novim zadaćama NATO – a, kao i novim ciljevima zemalja Zapadnog Balkana. Seminar 'Zapadni Balkan nakon Lisabonskog Summita' kao i svi seminari prethodnih godina održan je na otoku Šipanu, Luka Šipanska, u hotelu „Šipan“, a na njemu su sudjelovali vrsni domaći i inozemni stručnjaci.

Uz tridesetak sudionika iz raznih država ( mladih lidera ) temeljni cilj škole je pokrenuti neformalnu raspravu u slobodnom i demokratskom ozračju, kao što je to i do sada činjeno na svim seminarima u okviru škole. Na ovogodišnjem prvom seminaru sudjelovali su studenti poslijediplomskog studija Vanjska politika i diplomacija sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, studenti Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije – Zagreb, studenti i asistenti sa sveučilišta u Mostaru, Podgorici, Banjaluci, te mladi stručnjaci iz Slovenije i Mađarske, koji su u sklopu seminara mogli čuti predavanja kvalitetnih profesora, znanstvenika i stručnjaka, među kojima su bili i državni dužnosnici iz nekoliko susjednih zemalja.

Seminar su rječima dobrodošlice otvorili prof. dr. Radovan Vukadinović, predsjednik Atlantskog vijeća Hrvatske i predsjednik Centra za međunarodne studije u Zagrebu, te H. E. Bo Eric Weber, veleposlanik Kraljevine Danske u Republici Hrvatskoj. Prvo predavanje u okviru škole održao je Karl A. Lamers, predsjednik ATA i Parlamentarne skupštine NATO – a, koji je u svom izlaganju govorio o novim zadaćama NATO – a, te o tekućim izazovima s kojima se NATO suočava na globalnoj razini. Veleposlanik Kraljevine Danske u RH, H. E. Bo Eric Weber i vojni izaslanik Kraljevine Danske u RH, Søren Knudsen svojim su prezentacijama prikazali iskustva nordijskog modela suradnje, s preporukom kako bi se on mogao primijeniti i na području Zapadnog Balkana. O iskustvu Hrvatske, kao nove članice NATO - a govorio je general pukovnik Darko Grdić, ravnatelj Vojne sigurnosno – obavještajne agencije, dok su o putu Bosne i Hercegovine prema NATO – u polaznici seminara imali priliku slušati predavanja prof. dr. Mile Lasića, sa Sveučilišta u Mostaru, te Zorana Šajinovića, pomoćnika ministra BiH za međunarodnu suradnju. U sklopu petodnevnog seminara na otoku Šipanu polaznici su mogli čuti i predavanje Predraga Simića, profesora međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti u Beogradu i dr. Jasminke Simić, čija je tema bila 'Srbija između neutralnosti i ulaska u NATO', zatim izlaganje Lazara Elenovskog, predsjednika Euroatlantskog vijeća Makedonije, o problemima i izazovima s kojima se Makedonija suočava na putu u NATO, te dr. Ariana Starovu, zamjenika ministra obrane Albanije, koji je održao predavanje o postignućima i novim izazovima Albanije nakon njenog ulaska u NATO. Kao predavači na seminaru su još sudjelovali dr. Ivo Samson, koji je govorio o iskustvu Slovačke u NATO – u, te prof. dr. James Seroka sa Sveučilišta Auburn u Sjedinjenim Američkim Državama, čije je predavanje temeljeno na procjeni sigurnosne suradnje na Zapadnom Balkanu, odnosno o budućim potrebama i očekivanjima po pitanju sigurnosti na tom području.

Polaznici seminara 'Zapadni Balkan nakon Lisabonskog Summita' sudjelovali su i u simulaciji međunarodne konferencije čija je tema bila rješavanje aktualne konfliktne situacije u Libiji, prilikom čega su polaznici pod vodstvom prof. dr. Lidije Čehulić nasumice podjeljeni na četri delegacije; Sjedinjene Američke Države, Rusku Federaciju, Libijske pobunjenike i predstavnike vlasti u Libiji. Nakon uspješno održane simulacije, gdje su polaznici imali prilike testirati svoje vještine pregovaranja, raspravljanja, pravljenja govora, nacrta deklaracija, a sve sa ciljem boljeg razumjevanja međunarodnih odnosa, slijedila je evaluacija samog seminara od strane polaznika, te konačno; podjela diploma svim sudionicima seminara.

 

Rea Poljak