English (United Kingdom)Croatian(HR)
Dr.sc. Mladen Nakić PDF Ispis E-mail

Mladen Nakić rođen je 20. lipnja 1962. u Zagrebu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu (1987.). Magistrirao je međunarodne odnose na istom fakultetu („Nesvrstana Jugoslavija i europski integracijski procesi“,1991.) te i doktorirao iz područja međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti („Utjecaj globalnog okruženja na sigurnosnu politiku Sjedinjenih Američkih Država“, 2008.).

Nakon kratke muzejske karijere, nastavio je karijeru u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske obnašajući niz dužnosti poput vojnog izaslanika RH u SAD-u i Kanadi te načelnika Službe za nadzor naoružanja. Odrekao se vojne mirovine i uz častan otpust u činu brigadira napustio OS RH (2006.). Nastavio je karijeru kao profesionalni diplomat u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske. Sudjelovao je na studijskom putovanju European Security Issues po SAD-u u organizaciji U.S. State Department. Bio je polaznik European Center for Security Studies „George C. Marshall“ u Garmisch-Partenkirchen, Njemačka.

Autor je knjige „Sjedinjene Američke Države i globalno okruženje“ te više stručnih i znanstvenih članaka iz područja međunarodnih odnosa, vanjske politike i diplomacije. Sudjelovao je kao samostalni izlagač/predavač na većem broju stručnih i znanstvenih skupova u zemlji i inozemstvu na teme regionalnih izazova (Jugoistočna Europa), NATO-a i globalnih sigurnosnih pitanja. Član je Upravnog odbora Atlantskog vijeća Hrvatske, Hrvatske udruge za međunarodne studije (HUMS). Bio je inicijator i prvi direktor George C. Marshall Kluba Hrvatska (Alumni).

Bio je član The Academy of Political Science New York 2000/2001. Stekao je znanstveno zvanje – znanstveni suradnik na Fakultetu političkih znanosti u zagrebu. Izvršni je direktor Centra za međunarodne studije, neprofitnog think tanka sa sjedištem u Zagrebu. Odlikovan je s nekoliko odličja i medalja. Hobi mu je plivanje, košarka, kućno vrtlarstvo. Dragovoljni je davatelj krvi (AB+).